Haptonomie en haptotherapie heeft alles met gevoel en het gevoelsleven te maken en met hoe je met andere mensen omgaat. Het gaat dus om je gevoelsleven in relatie tot die ander. Haptotherapie is erop gericht het voelen, denken en doen weer in balans te krijgen. De ingang daarbij is het voelen. Want je gevoel liegt niet. Het vertelt je veel over jezelf.
Gevoelens
We zijn in onze westerse maatschappij veelal gericht op denken en doen, op presteren en efficiency. Dan kan het voorkomen dat het contact met het gevoel onder druk komt te staan of verloren gaat. Vaak word je jezelf daarvan pas bewust als er klachten ontstaan. Lichamelijke of psychische klachten zoals overspannenheid, hyperventilatie, hoofdpijnen, rugpijn, hartklachten, slaapproblemen of burn-out.
Aanraken
De ingang voor de haptotherapie is dus je gevoelsleven. Een belangrijk hulpmiddel bij het voelen is het aanraken van de huid. Op die manier maak je echt contact. Aanraking van de huid brengt gevoelens op gang. Je gevoelde reactie van de aanraking van de huid weerspiegelt als het ware hoe jij in relatie staat tot jezelf en die ander, en door de aanraking word je jezelf daar bewust van. Luisteren naar je gevoel kun je trainen door je af te vragen: hoe voel ik me, in plaats van wat denk ik ervan. Die vraag staat centraal in de haptotherapie. Het gesprek zal gaan over het hier en nu, wat gebeurt er nu bij jezelf en om je heen en hoe voel je je daarbij.
Positie
Naast het gesprek en de aanraking heeft de positiebepaling een belangrijke plaats in de haptotherapie. Welke posities neem je doorgaans in het leven in? Ben jij afwachtend, kom je niet zo goed voor jezelf op, of loop je voorop en sta je vooraan als er wat gaat gebeuren? Maar belangrijker, hoe voel jij je daarbij? Past die positie wel bij jou, of zou je het ook anders willen?
Keuzes
Ook zul je in de haptotherapie de aandacht voor keuzes tegenkomen. Als je eenmaal weet wat je voelt is de volgende stap dat gevoel in contact brengen met je verstand. Als je eenmaal meer te weten bent gekomen over jezelf en je gevoelsleven en hoe jij in het leven wilt staan, dan zul je wellicht ook op het punt komen dat je de keuze wilt maken om het anders te gaan doen. De afweging met de realiteit is dan belangrijk, want je gevoelens op een verstandige manier naar buiten brengen is ook van belang. Door beide factoren af te wegen ontstaat een ook door het gevoel gedragen beslissing.
Obstakels
En dan ligt er tussen willen en doen die soms wat schimmige weg, ik wil het wel anders maar waarom doe ik het nou niet? Dit stuk krijgt in de haptotherapie ook de aandacht. Obstakels die maken dat je niet doet wat je eigenlijk zou willen. Hier kun je te maken krijgen met ingesleten patronen, maar soms ook oude pijn voortkomend uit dingen die je vroeger hebt meegemaakt.
In sommige situaties kan de combinatie van haptotherapie met EFiT elkaar versterken, en is het wenselijk beide methodes in te zetten. Als dit voor jou ook zo is zal dit in overleg toegepast kunnen worden.
Voor wie is haptotherapie?
Haptotherapie is er voor jong en oud, voor man en vrouw, en ook voor partners. Voor mensen die klachten of ontwikkelingsvragen hebben, zoals:
- Ik heb last van spanningsklachten
- Ik loop steeds tegen dezelfde problemen aan in mijn leven en ik weet niet hoe ik daar uit kom
- Ik heb een burn-out
- Ik heb lichamelijke klachten waarvoor geen medische oorzaak gevonden wordt, zoals hoofdpijn, rugpijn, oververmoeidheid
- Ik sluit mezelf als de ander te dichtbij komt, en dat wil ik niet meer want ik mis het echte contact
- Ik richt mezelf helemaal op de ander, maar waar ben ik zelf?
- Ik voel mijn grenzen niet en ga er steeds overheen
- Ik zit altijd maar in mijn hoofd, moet veel denken en piekeren, en ik ben er heel moe van
- Ik kan mijn emoties moeilijk uiten