Na relatietherapie: in onze zoektocht naar een passende therapeut vonden we het belangrijk dat deze therapeut ervaring en affiniteit heeft met het begeleiden van lesbische stellen. In het kennismakingsgesprek met Marleen werd dit al meteen duidelijk. We hebben de gesprekken met Marleen als heel waardevol ervaren. Toen we startten wisten we aardig hoe onze “negatieve” dans eruit zag, maar door de gesprekken met Marleen zijn we veel dieper gaan duiken. Dit heeft ons niet alleen mooie en waardevolle inzichten in elkaar, maar ook voor ons als persoon opgeleverd. We weten nu beter op elkaar te reageren en zijn meer in contact met ons zelf en de ander. Deze fijne, nieuwe verbinding voelt steviger en diepgaander. Marleen is een zeer ervaren therapeut die naast relatietherapeut ook haptotherapeut is, en je merkte dat dit elkaar aanvult in de praktijk en daardoor kan ze goed aanvoelen wat er speelt. Daarnaast is Marleen iemand die door haar hartelijkheid, warmte en professionaliteit maakt dat je je meteen thuis voelt. Ze heeft humor en durft te confronteren wanneer nodig. Haar optimistische karakter en geloof in ons en de liefde heeft ons ook geholpen samen stappen vooruit te zetten.

Vrouw 47 jaar, vrouw 52 jaar

Na individuele therapie: mijn behandeltraject bij Marleen heb ik erg fijn gevonden. Ze is een erg warme vrouw, die goed luistert en reflecteert. Ik kwam bij haar vanwege ‘hartkrampen’. Dit bleek hyperventilatie te zijn. Marleen heeft mij op een hele rustige en heldere manier mij laten voelen waar mijn lijf blokkeerde en hoe ik zelf de blokkades kan opheffen/mee om gaan. Ze heeft mij geleerd om te voelen wat ik nodig heb en hoe ik daarmee mijn eigen ruimte kan innemen en aan kan geven wat mijn grens is.

Vrouw 55 jaar

Na relatietherapie: ‘Bij Marleen kun je elkaar en jezelf op een diepere laag leren kennen en ontmoeten. Door haar scherpe intuïtie, humor en enorme ervaring, haar liefde voor mensen en voor de liefde, weet ze een veilige en ontspannen setting te creëren waarin wij onszelf durfden te laten zien aan elkaar. Hierdoor konden we samen groeien en leren om met meer zachtheid naar onszelf en elkaar te kijken en eerlijker onze kwetsbaarheid laten zien ipv (het masker van) boosheid. De gesprekken met Marleen voelden niet als therapie maar als mooie intense echte gesprekken waarin we elkaar nog veel beter hebben leren kennen en hebben geleerd soms anders te reageren op elkaars emoties. Het is het mooiste cadeau dat we onszelf hebben kunnen geven!’

Vrouw 48 jaar, man 53 jaar

Na Houd me Vast cursus en relatietherapie: ‘Marleen heeft ons goed door een moeilijke periode in onze relatie geholpen, eerst met de training “houd me vast” en daarna met enkele vervolggesprekken. Ze is erg betrokken, zag wat we soms zelf niet zagen en zette ons weer op het goede spoor’.

Vrouw 62 jaar, man 66 jaar

Na relatie- en individuele therapie: ‘in 2018 hebben wij contact opgenomen met Marleen. Dit mede naar aanleiding van een persoonlijk leerproces bij een psycholoog waarbij ik mij eigen beter heb leren kennen nadat ik er achter kwam dat ik al langere tijd niet meer goed in mijn vel zat. Ik heb een eigen bedrijf met een zeer hoge werkdruk, weinig tijd voor gezin en altijd maar doorgaan. Daarin kwam mijn hoge perfectionisme als rode draad naar voren, moeilijk voor mijzelf, maar zeker ook voor mijn partner en mijn omgeving. Na deze persoonlijke behandeling verwees deze psycholoog mij door naar Marleen. Hier heb ik samen met mijn partner een intensief relatietherapietraject gevolgd volgens de EFT methode.

De eerste ontmoeting voelde direct vertrouwd en welkom. Marleen is een vakkundig therapeut welke snel analyseert en praktisch werkt. Ze heeft een warm hart en Alles is bespreekbaar. Ik ben een rationele man die weinig contact had met zijn gevoel, op mijn werk werkte dat fantastisch, in mijn relatie ging dat steeds moeilijker. Met name toen de kinderen groter werden en hun eigen weg gingen. Inmiddels waren wij toch wel uit elkaar gegroeid. Wat deden we nog samen? Wat voelden we nog voor elkaar? Er was nog wel veel moois om op terug te kijken, de kinderen opvoeden hebben we goed gedaan, daarbij waren we onszelf een beetje vergeten.

Marleen heeft ons verder geholpen met onder andere de Lemniscaat (oneindige cyclus) een onderdeel uit het EFT programma. Gaat met name over elkaars gevoel versus ratio. Zwart-wit gezegd zat ik in de ratio en mijn vrouw in het gevoel. De opgave je eigen gevoel te ontdekken en in relatie te brengen met je ratio.  Hoe reageer je op elkaars gevoel en ratio. Welke signalen geef je af en hoe reageert de ander daarop. Begrip kweken voor elkaars gevoel en daar op de juiste manier op reageren. Middels huis-opdrachten kwam stapje voor stapje, het warme gevoel voor elkaar weer terug. Wij hebben daar veel baat bij gehad, de sessies waren een verademing.

Helaas werd mijn vrouw ernstig ziek en kwam na enige tijd te overlijden. Ik heb toen gelijk Marleen gebeld en gevraagd of ze mij kon helpen bij het verwerken van het verlies. Hoe vang ik dit op en hoe nu verder met de kinderen? Mijn vrouw deed alles thuis en deed alles voor de kinderen. Heb ik het allemaal wel goed gedaan? Had ik in het verleden niet meer moeten doen, het verwijt aan mijzelf was groot. Ook hierbij heeft Marleen mij kunnen helpen en heeft ze mij de juiste handvaten kunnen bieden en de juiste reflectie kunnen geven onder andere middels de haptonomie. Ik voel weer nieuwe positieve energie. Ik ben er nog niet helemaal (najaar 2021) maar heb inmiddels wel de juiste weg ingeslagen. Dit heeft mij veel vertrouwen gegeven. Marleen bedankt’.

Man, 59 jaar

Na individuele therapie: ‘ik ben het afgelopen halfjaar meerdere keren bij Marleen geweest. Ik had al wat gesprekken met mijn psycholoog gehad en we kwamen tot de conclusie dat haptotherapie mogelijk wat voor mij kon zijn met als doel: een nog betere versie van mezelf. Bij Marleen heb ik hele prettige gesprekken gehad en hebben we een aantal oefeningen uitgeprobeerd (beperkte inzet van haptotherapie in verband met Corona beperkingen). Ze wist goed aan te voelen waar ik behoefte aan had en ik heb veel nieuwe inzichten gehad. Hierbij hield ze rekening met mijn grenzen en had hier veel respect voor. De manier waarop ze met mij sprak, mij dingen terug gaf en dingen liet inzien heeft gezorgd voor een extra stuk (zelf)vertrouwen wat altijd prettig is om te hebben. Hierdoor heb ik meer rust en kan ik begrijpen waarom soms dingen zijn, zoals ze zijn. Het is fijn met Marleen in gesprek te zijn en was vanaf moment 1 mijzelf en op mijn gemak. Uiteindelijk doe je het zelf maar een fijne en goede therapeut maakt wel dat je stappen kan maken. Op dit moment zit ik lekker in mijn vel en is het even voldoende om het alleen te doen. Wel weet ik dat, wanneer ik het weer nodig heb, ik aan de bel trek bij Marleen’.

Vrouw, 32 jaar

Na relatietherapie en de Houd me Vast cursus: ‘we hebben Marleen ervaren als een open, vriendelijk mens waar je gemakkelijk mee kunt praten. Ze zorgt voor een veilige omgeving en verdeelt haar tijd en aandacht tussen beiden. Alles is bespreekbaar, maar niets moet. We vinden het bewonderenswaardig hoe Marleen snel tot de kern kwam bij bepaalde patronen in onze relatie en thema’s die spelen. Door de juiste vragen te stellen helpt ze om samen de diepte in te duiken. Ze stemt het tempo af per persoon zodat het behapbaar blijft. De gesprekken met Marleen hebben ons veel inzicht gegeven in hoe wij zelf in elkaar steken en hoe dat in onze relatie op elkaar inspeelt, zowel positief als negatief. Dus zowel de kracht die je in elkaar vindt als de negatieve spiralen waar je soms in terecht komt. Het heeft onze relatie echt verdiept en we gaan vol vertrouwen de toekomst tegemoet!’

Vrouw 42 jaar, man 43 jaar

Na relatietherapie en de Houd me Vast cursus: ‘wij hebben de relatietherapie als volgt ervaren. De begeleiding tijdens de relatietherapie was voor ons prettig om een stabiele steun factor en begrip/overzicht voor de situatie waar wij in zaten te krijgen. Marleen kan goed luisteren en relativeren hoe de situatie is en kan hierbij de juiste handvaten geven om elkaar weer te vinden. Ze vraagt op de juiste momenten door naar de onderliggende gevoelens/gedachten, zodat je zelf inzicht krijgt over de situatie en gezamenlijk tot een oplossing komt. De gesprekken die wij samen met Marleen hebben gevoerd heeft ons dichter bij elkaar gebracht en begrijpen wij als partners elkaar beter. Wij weten meer hoe de ander zich voelt, waardoor wij elkaar beter begrijpen en kunnen ondersteunen waar nodig. We hebben veel aan je gehad, als stel en als individu. Ook wij merken dat we een mooie ontwikkeling hebben doorgemaakt, en een goede basis hebben kunnen neerzetten als ouders voor ons kind en als partners voor elkaar’.

Vrouw 32 jaar, man 37 jaar

Na Individuele therapie: ‘Mijn eerste kennismaking met Marleen was fijn. Voorzichtig en vrijblijvend. Ik had zelf een dilemma omdat ik uit 2 therapeuten kon kiezen die mij de komende tijd zouden helpen. Ik voelde me bezwaard tov Marleen dat ik eerst met de andere therapeut wilde werken. Marleen stelde me gerust: “het geeft niet”. Dit raakte mij omdat ik dus moeilijk vond die keuze te maken zonder iemand te kwetsen en dat dat gewoon oke was. Na de adem/slaaptherapie met EFT bij de andere therapeut, die ook heel fijn en helpend was, ben ik naar Marleen gegaan voor de puntjes op de i. De therapie bij Marleen was helpend omdat ze me met bepaalde oefeningen liet VOELEN (ipv denken) wat mijn persoonlijke ruimte is en waar mijn grenzen liggen. Ik heb mijn eigen ruimte nodig waar ik me oke voel en me niet aan hoef te passen aan een ander. Stapje terug kan ook helpend zijn. En ik kan alles zo goed mogelijk voor mezelf! (en anderen) willen doen, maar dat deed ik dus in mijn hoofd. Veel te veel moeten, volgens het boekje, doorgaan…… En dat kost heel veel energie. Bij de vraag van mij over “hoe ga ik niet over mijn grenzen of waarom ga ik ongemerkt over mijn grenzen? zei ze “JE HEBT ALTIJD EEN KEUZE”, met gevolg! Dit was voor mij dus niet zo vanzelfsprekend want het leven is dus over me heen gedenderd…… of ik vond het moeilijk keuzes te maken zonder mezelf (of anderen) tekort te doen. Door dit zinnetje voelde ik alsof ik de regie en controle over mijn leven terug kreeg. Dit en zelf ook hard werken aan mijn herstel heeft me nu geholpen mezelf te worden. Blij dat ik weer mijn vrolijke ik ben, trots op mezelf. En dankjewel Marleen!’

Vrouw, 50 jaar

Na individuele therapie: ‘Door de haptonomie en begeleiding van Marleen heb ik geleerd beter naar mijn gevoel en mijn lijf te luisteren. En die gevoelens te accepteren en niet te veroordelen. Marleen is een warme en respectvolle therapeut die op een rustige manier je jezelf leert kennen en begrijpen. Ik kijk terug op een zeer positieve en prettige begeleiding. Nogmaals dank voor al je hulp!’

Vrouw, 35 jaar

Na individuele therapie: ‘Na mijn scheiding was ik gedesoriënteerd. In de rumoerige tijd die volgde, reikte Marleen mij nieuwe ‘regels’ om dit rouwproces te doorleven. ‘Wees lief voor jezelf’ en ‘focus op de dingen die vandaag wel gelukt zijn’ zijn zo maar een paar voorbeelden die me -ook nu mijn leven in rustiger vaarwater is aangekomen- nog steeds helpen om meer te genieten en tegenslag te dragen. Marleen luisterde begripvol, vroeg door waar nodig, interpreteerde en checkte, en gaf mij daarmee overzicht, samenhang en een vernieuwd vertrouwen. Dat geeft kracht tijdens een turbulente levensfase en daarna!’

Man, 50 jaar

Na een periode van onzekerheid over mijn eigen toekomst en het niet in contact staan met mijn eigen gevoel, heb ik besloten om bij Marleen haptotherapie te volgen. Ik voel me een ander persoon ten opzichte van een half jaar geleden. Een half jaar geleden had ik niet gedacht de stappen durven te maken die ik nu heb gezet. Marleen heeft mij doen inzien dat het menselijk is om mijn eigen gevoel bespreekbaar te maken en te delen met anderen. Ik ben erg dankbaar voor de zinvolle sessies met Marleen, ik probeer op allerlei vlakken jouw tips en woorden toe te passen. Marleen heeft met de juiste woorden mijn emoties en gevoelens weten te raken, op zo’n manier dat ik me gehoord en gezien voelde tijdens de sessies.

Vrouw, 23 jaar

Na de scheiding kwamen oude verborgen wonden naar boven. Ik bemerkte dat ik er niet alleen uit kon komen. Gedachten in cirkels. Sombere gevoelens: een relatie mislukt. Wat ging er mis? Wat had ik anders kunnen doen? Als ik evenwicht belangrijk vind heb ik dat evenwicht eigenlijk wel goed bewaakt? hoe heb ik gekeken naar de ander? Vanuit mijn eigen perspectief, vanuit mijn eigen wensen en behoeftes. Het liep stuk, ik liep stuk. Marleen bood hulp. Ze luistert, ze geeft alle ruimte. Ze laat je in alle vrijheid aangeven wat je zelf graag wilt terwijl ze de therapeutische lijn bewaakt. Eerst blootleggen en dat is pijnlijk. Huilen nam mijn lichaam over. Oud zeer moest eruit. De volgende dag echter wordt leegte gevuld met kalmte en zelfs zachtheid. Mild kijken naar jezelf zo moeilijk maar Marleen coacht je daarbij. Ze maakt je sterk. Hoe kwetsbaar ook in de behandeling ze maakt je nooit afhankelijk van haar. Ze analyseert ze bouwt op ze laat jezelf ontdekken. Ze heeft me levenswijsheid meegegeven. Gereedschap voor de toekomst. Terug naar de kern terug naar mijn kern. De therapie heeft mij krachtiger gemaakt.

Vrouw, 40 jaar

Bij deze een referentie voor jouw site. Uit het hart, ben heel blij met jouw hulp. Dankjewel!  Ik heb veel gehad aan de gesprekken en de haptotherapie bij Marleen. Ze is erg goed in het zien en aanvoelen van onderliggende patronen, waar het werkelijk om gaat. Ze is warm en oprecht betrokken in haar houding, ze geeft veel ruimte en rust. Dat is heel fijn in het contact en geeft een vertrouwd gevoel. Ik vond de gesprekken met haar fijn en de haptotherapie was voor mij ideaal om de kwartjes ook op een andere manier te laten vallen, in plaats van via woorden alleen. In die combinatie was het heel waardevol en heeft het me absoluut verder geholpen.

Vrouw, 44 jaar

Ik heb een jaar haptonomie gevolgd bij Marleen. Marleen is een zachtaardige, betrokken therapeut. Wat ik positief aan haar vind, is dat ze de gesprekken altijd goed voorbereid, ze komt altijd terug op wat de keer daarvoor is besproken. Voor mij heeft de combinatie haptonomie en psychotherapie goed geholpen. Haptonomie bij Marleen is zeker aan te bevelen.

Vrouw, 35 jaar

Ik heb bij Marleen geleerd om steviger in mijn schoenen te staan en ook voor mezelf te kiezen als dat nodig is. Ook heb ik geleerd dat het goed is om soms stil te staan bij bepaalde emoties om ze beter te begrijpen. De begeleiding was erg fijn, Marleen is erg betrokken en heeft een bepaalde rust waardoor het heel makkelijk is om je open te stellen. Ik zou haptotherapie zeker aanraden, je leert jezelf echt goed kennen en kan beter met tegenslagen omgaan.

Vrouw, 23 jaar

september 2019

Ik kwam in april bij Marleen terecht toen ik de weg een beetje kwijt was. Ik kon alle ballen niet meer in de lucht houden. Met Marleen samen heb ik gekeken wat nu precies de aanleiding was, en wat mijn gevoel bij verschillende situaties was en is. Want dat gevoel zat een beetje weg gestopt. Ik deed veel op de automatische piloot en keek helemaal niet meer of iets ook wel goed voor mij was. Nu hoeft natuurlijk niet alles goed te zijn voor jezelf, maar als je te weinig aan jezelf denkt, gaat het vroeg of laat verkeerd. Marleen heeft me geholpen mijn ‘stam’ weer terug te vinden, te vertrouwen op mezelf en te luisteren naar mijn gevoel. Ik kan nu beter afstand nemen van dingen. Soms deed ik dingen omdat ik dacht dat een ander dat verwachte van mij, maar die verwachting had ik ingevuld. Marleen liet mij ervaren dat echt niet al die verwachtingen van anderen kloppen. Dat geeft een stuk rust en meer ontspanning. Ik voel me inmiddels erg goed in balans en heb vertrouwen in de toekomst!

AD

september 2019

Wat voor mij het belangrijkste was tijdens de gesprekken was dat het veilig voelde om mijn verhaal kwijt te kunnen. Er was alle ruimte om situaties te bespreken positieve situaties en negatieve situaties. Ik werd serieus genomen in alle situaties en dat gaf me een veilig gevoel. Ik heb mijn gesprekken als zeer prettig en zinvol ervaren. Ik kon mijn verhaal delen en dat heeft mij enorm geholpen.

CG

augustus 2019

Het afgelopen jaar heb ik haptotherapie gevolgd bij Marleen. Ik kwam bij Marleen omdat ik moeite had met het uitten van mijn emoties. Het leek wel alsof ik af en toe op slot zat. Door de gesprekken met Marleen kwam ik erachter waar de oorzaak zat, kreeg ik oefeningen om met mezelf aan de slag te gaan. Ook reikte ze mij literatuur aan waardoor ik zelf op onderzoek kon gaan en dit weer kon meenemen in onze gesprekken. Ik heb er ontzettend veel van geleerd en er baat bij gehad. Ik zit lekkerder in mijn vel en ik heb meer waardering voor mijzelf gekregen. Wat ik zo bijzonder aan Marleen vind is dat ze altijd oprecht geïnteresseerd is, ze vergeet nooit wat ik al eerder heb verteld en dat maakt dat zij echt betrokken is. Zij is goed in haar vak en elk gesprek hielp mij vooruit waardoor ik mij sterker voelde. Ik voelde mij altijd begrepen en daardoor kon ik alles bespreken waar ik mee worstelde.

Marleen, Ik wil je ontzettend bedanken voor alle sessies die ik bij je volgde en de persoonlijke groei die ik heb meegemaakt. Het heeft mij enorm vooruit geholpen in het leven en ik ben dankbaar voor alle inzichten die ik heb gekregen dankzij jou.

RK

februari 2019

Als twintiger, kwam ik, na bijna twee jaar werken, overspannen thuis te zitten. Via de praktijkondersteuner en ervaringen vanuit mijn directe omgeving, kwam ik bij Marleen terecht.

Omdat ik de neiging heb om mijn hoofd overuren te laten draaien en mijn lichaam strak stond van spanning, was haptotherapie een goede oplossing: meer naar mijn lichaam en gevoel leren luisteren.

Met de juiste vragen en oefeningen heeft Marleen me een enorme spiegel voorgehouden: grenzen gaf ik niet aan, de lat voor mezelf (en voor anderen) lag erg hoog, en mijn lichaam geeft signalen af, die ik kan oppikken en die erg nuttig zijn. Dit alles doet Marleen op een manier die bij mij paste, ik voelde me begrepen en op mijn gemak om mezelf open te stellen en te leren.

En geleerd heb ik: grenzen aangeven gaat me steeds beter af, waardoor ik meer rust ervaar, maar ook ervaar dat mijn omgeving dat niet belastend maar juist verhelderend vindt. Ook leg ik de lat minder hoog, en gun ik mezelf meer tijd en rust, omdat mijn lichaam dat aangeeft. Al met al heb ik mezelf beter leren kennen en voel ik me sterker dan voor ik bij Marleen begon.

AR

augustus 2018

Ik ben gestart bij Marleen omdat ik, logisch, worstelde met mijn burn-out. Naast de psychische component is er een net zo sterke fysieke component, ik was letterlijk en figuurlijk opgebrand. De combinatie van lichaam en geest bij haptotherapie was dan ook een schot in de roos. De gesprekken met Marleen voelden als een warm bad, zij heeft mij geleerd om te accepteren en te begrijpen hoe ik hierin terecht was gekomen. En dat stilstand nodig was, om verder te komen. Pas na die acceptatie en overgave konden we ons meer richten op mijn herstel en heeft zij mij geleerd om dichtbij mijn gevoel te blijven en met name, om naar mijn gevoel te handelen. De gesprekken, oefeningen en het liggen op de bank gaven mij inzicht in mijn patronen, maar ook momenten van diepe ontspanning die ik zo lang had gemist. Ik realiseerde keer op keer hoeveel spanning ik opbouwde in mijn lichaam door mijn gedachtepatronen en het overschrijden van mijn grenzen. Marleen is zo warm en tegelijkertijd scherp, en ze heeft mij zoveel geleerd over het trouw blijven aan mijzelf, niet zo streng te zijn en te luisteren naar mijn lichaam. Dankzij haar hulp kon ik groeien en mijn balans terugvinden in lichaam en geest.

MH

april 2018

Hierbij mijn stukje over de begeleiding en wat het mij heeft gebracht:

Marleen vind ik een heel fijn, warm persoon. Zij staat dichtbij, is meelevend en blijft heel professioneel. Zij luistert zonder oordeel en gaf mij de ruimte die ik nodig had om mijn verhaal te vertellen, mijn emoties te laten zien. het voelde heel veilig Marleen mijn gevoelens te vertellen. Te durven kijken naar de pijnlijke ervaringen die mijn leven erg beïnvloedde. Zij hielp mij om deze gevoelens te begrijpen en hoe ik ermee om zou kunnen gaan op mijn manier. De oefeningen deden veel met mij. Ik kwam daardoor beter bij mijn gevoel wat verhelderend werkte. Soms was het ook eng en moeilijk maar daarin bepaalde ik tot hoever ik kon gaan. Dat gaf veiligheid en vertrouwen. Het is niet af maar ik heb een basis kunnen leggen om mee verder te gaan. Wat ik voel dat mag er zijn. Ik kan nu beter bepalen of ik er iets mee moet doen of juist niet en hoe. Ik was erg gericht op de gevoelens van de ander. Wat is goed voor mij is nu belangrijk. Zodat ik ook goed voor mezelf kan zorgen. En dat is iets wat ik alleen zelf kan doen. Dank je Marleen.

GD

maart 2018

Marleen is een vrouw die goed luistert, je ruimte geeft en als je nadenkt je de tijd geeft om antwoord te geven. In gesprekken maakte Marleen mij duidelijk dat het delen van verdriet niet belastend voor de ander hoeft te zijn dat het juist de vriendschap verdiept. Dat je aandacht mag vragen voor jezelf. Vooral door de oefeningen die ze met me deed werd mij duidelijk wat mijn behoeftes en grenzen zijn. Ook al gaat het nog niet vanzelf ik kan nu beter aangeven wat belangrijk voor mij is. Ik neem de ruimte die ik nodig heb en voel me niet meer egoïstisch. Dat voelt goed.

LtR

september 2017

Wij hebben een aantal maanden de EFT therapie gevolgd bij Marleen. Haar houding is altijd warm en verhelderend. Een duidelijke lijn in de begeleiding.
Het zoeken naar waar je reacties vandaan komen en hoe dit voor de ander is. En altijd weer weet Marleen het zo te begeleiden dat je weer goed naar huis gaat en verder kunt met het verdiepen van je relatie.
Het was heftig, intens en zo goed!
Voor ons was Marleen de juiste persoon om ons hierin te begeleiden. Bijzonder, veilig en intens zijn de gevoelens die opkomen. Haar houding altijd warm en verhelderend. Ze heeft ons vele inzichten gegeven in relaties algemeen en in het bijzonder in onze relatie. In situaties waarin W en ik tegenover elkaar stonden voelden we beide haar ondersteuning. Nooit het gevoel dat ze partij koos, waardoor we beide ‘open’ konden blijven.
Aanvullingen hebben we niet. Voor ons was het goed zo.
W en A

april 2017

Marleen is een hele lieve, aardige en goed luisterende therapeut. De wijze van luisteren en het inzicht dat ze je hierbij geeft maken het dat je een goed inzicht krijgt in je eigen problematiek. Van daaruit begeleid ze je in de weg naar het anders staan in je leven waardoor het makkelijker kan gaan worden.
Vanzelfsprekend moet je het pad zelf belopen en dat is nog wel eens moeilijk en vraagt dit tijd. Gezien dat de oorzaak ontstaan was in mijn jeugd is het ook niet zo gek dat je het niet binnen een tijdsbestek van een jaar kunt veranderen.
Anoniem

april 2017

Fijne ervaring. Invoelend en meelevend. Maar ook fijn en duidelijk aan het stuur….
Als relatietherapeut is zij er echt voor beide partijen. Ze geeft vertrouwen om jezelf echt te laten zien. Ik heb door deze sessies gemerkt dat het beter is om de relatie te beëindigen. Dit mag ook het resultaat zijn van een therapie! Ook hierin nog fijne coaching gehad.
Dank je wel!
JK

april 2017

Ik had ernstige pijn in mijn schouders/rug en nek, en omdat mijn huisarts vermoedde dat het psychosomatische klachten waren, adviseerde hij mij contact op te nemen met Marleen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik vond Marleen onmiddellijk een plezierig mens en ze kwam kordaat en deskundig op mij over. Gelukkig geen zweverige therapeut. Na een aantal sessies vertelde Marleen mij dat ze twijfelde aan de diagnose van de huisarts en vroeg mij of en hoe ik verder wilde gaan. Marleen heeft contact gezocht met de huisarts en overleg gehad. Ook heeft zij meegedacht over wat er nu met me aan de hand was. Aangezien dit voor mij een bevestiging was van wat ik zelf al dacht, besloot ik de therapie te stoppen.
Dat ik vanuit de invalshoek van “persoonlijke groei”, heb besloten om toch nog even door te gaan met mijn gesprekken met Marleen, zegt alles over hoe ik over haar denk.
Ik kan haar dan ook van harte aanbevelen, en zou zelf een volgende keer ook zeker naar haar teruggaan.
WvH

maart 2017

Ruim een jaar lang heb ik Haptotherapie gehad in de praktijk van Marleen Nissen. We starten de sessies met een aantal concrete doelstellingen die we samen in de eerste gesprekken vaststelden.
De momenten met Marleen heb ik als heel waardevol en geruststellend ervaren. Zij heeft mij over een aantal belangrijke, persoonlijke drempels (schaamte) heen geholpen.
Marleen heeft mij doen inzien dat het innemen van meer persoonlijke ruimte niet egoïstisch is – en bovendien nodig om je zelfvertrouwen en eigenwaarde te beschermen tegen mensen die het niet altijd goed met je voor hebben.
Hierdoor voel ik mij rustiger en weerbaarder in situaties op mijn werk, binnen mijn familie, relaties en ook in mijn vriendenkring. Het heeft me in afgelopen maanden bewuster van mijzelf – en daarmee sterker gemaakt. Ik ben hier ontzettend blij mee en waardeer haar als haptotherapeute en ook als mens enorm.
JB

februari 2017

In de therapie heeft Marleen me erg geholpen bij het ontdekken en ervaren van mijn eigen behoeftes en verlangens en hoe ik daar ruimte voor kan creëren. uit onze gesprekken haalde Marleen heel snel de essentie; ze is een sensitieve en professionele luisteraar. Door het inzetten van gerichte oefeningen voelde ik van binnen werkelijk wat ik wel en niet fijn vond, waar mijn grenzen liggen en wat ik wel wil geven of delen. Marleen geeft hierbij veel ondersteuning. Door dit ook werkelijk te ervaren, is het een heel krachtig en vanzelfsprekend gevoel bij mezelf geworden en heb ik er in het dagelijks leven veel plezier van. Ik ben niet meer zoekend in situaties of onzeker over wat mijn houding of gedrag. Dat geeft me veel ontspanning en rust.
AvL

februari 2017

Na een lange periode van veranderingen door scheiding en verandering van baan door een reorganisatie, kreeg ik begin 2016 last van burn-out klachten. Na een burn-out therapie, waarbij ik wel veel inzicht heb gekregen in het ontstaan van die burn-out bij mijzelf, lukte het mij niet meer om mijn gevoel weg te drukken.Dat had ik tot aan die burn-out wel altijd gedaan. Ik had heel erg de behoefte in het najaar 2016 om mijn gevoelens er weer te laten zijn. Na positieve reacties van een kennis over haptotherapie, ben ik bij Marleen terecht gekomen. De sessies bij Marleen, het luisterend oor zonder oordeel, en de schijnbaar simpele oefeningen, hebben mij geholpen met mijn gevoelens. Niet om ze weer weg te stoppen, zoals ik altijd heb gedaan. Waar ze vandaan komen. En ook gewoon te accepteren zoals ze zijn. Waardoor er meer balans is in mijzelf. De sessies bij Marleen zijn voor mij een hele positieve ervaring geweest.
AS

november 2016

Vanuit een verwijzing vanuit de praktijkondersteuner ben ik bij Marleen terecht gekomen. De intake voelde al goed. Marleen is iemand die je “ziet”, zonder oordeel en met een gezonde portie humor.
Mijn draagkracht was ver onder het nulpunt, ondanks dat ik vrolijk kon reageren,voelde ik me van binnen verre van vrolijk. Wat ik voelde wist ik niet, maar het was donker en niet fijn. In de loop van de tijd had ik mij aangeleerd om vooral via het hoofd te denken. Het gevoel met het “zijn” was ik kwijtgeraakt. Ik voelde van alles, maar ik kon er niet naar luisteren. Denken en voelen waren niet in balans.
Bij Marleen heb ik geleerd dit meer in balans te krijgen. Via ogenschijnlijk eenvoudige oefeningen en opdrachten werd ik bewust van mijn gevoel en mijn gedrag als onbewuste reactie daarop. Ik heb -heel cliché- geleerd maar vooral ervaren dat gevoelens er mogen zijn. Maar ook hoe je ermee om kunt gaan vanuit je eigen ik. Gedrag wordt vooral gestuurd vanuit gevoel, maar probeer je te handelen alleen vanuit het hoofd, dan is er geen afstemming en komt er tegennatuurlijk gedrag.
Gevoelens mogen er zijn, maar dat betekent dat je eerst bewust moet worden van deze gevoelens. Soms erg confronterend, maar wel helpend. Zeker door de waardevrije en rustige begeleiding vanuit Marleen ben ik hier steviger uitgekomen. Beslissingen kunnen weer vanuit hoofd en hart gemaakt worden.
IT

oktober 2016

Tijdens een heftige periode in mijn leven kwam ik bij Marleen terecht. Ik had last van een heleboel emoties die door mijn lijf raasden. Ik had er geen controle over en vroeg Marleen mij hierin te helpen. Naast waardevolle gesprekken, waarin een luisterend oor, goede vragen en gerichte feedback van Marleen mij hielpen om emoties te ordenen, heeft ze me ook een aantal oefeningen laten doen. Hele eenvoudige oefeningen, die mij enorm aan het denken hebben gezet en mij lieten ervaren waar de kern van mijn gevoeligheid en emotionele reacties zit. Een vastgeroest mechanisme van jaren, mijn grote blinde vlek. Wat een eye-opener!
Iedere week ging ik met nieuwe inzichten en een persoonlijke opdracht naar huis. het waren kleine duwtjes in de goede richting, met een groot effect voor mijn persoonlijke ontwikkeling.
Ik ben dankbaar dat Marleen zomaar op mijn pad kwam door enkel te goochelen naar ‘haptotherapie Elst’. Ik hoop dat meer mensen haar vinden!
FV

mei 2016

Wat mijn ervaring was met de haptotherapie, heel erg goed, heb er heel veel aan gehad, heb er veel van geleerd en heb het als heel prettig ervaren, het heeft me rust gegeven plus dat ik beter slaap, en kan nu nog beter met de pijn omgaan. Dank zij jou oefeningen slik ik momenteel minder pijnstillers. Het was van het ziekenhuis een goede keuze om deze therapie te volgen. Marleen nogmaals Bedankt ik vond erg leerzaam en ook gezellig je bent een fijn mens en blij je te hebben ontmoet.
PJ

maart 2016

Ik had geen idee wat haptotherapie voor mij zou kunnen betekenen, maar Marleen is er in geslaagd om me met een aantal gerichte oefeningen nieuwe inzichten over mezelf te geven. Ik heb haar begeleiding als heel plezierig ervaren: zorgzaam en tegelijk doortastend.
AB

februari 2015

Ik kwam bij Marleen terecht tijdens een moeilijke periode. Ik zat middenin een burnout en was al geruime tijd onder behandeling bij een hele fijne psychologe. Ik was continue bezig met werken aan mezelf en had ook al behoorlijke stappen gezet, toch miste ik iets in de behandeling. Graag wilde ik weer voelen in plaats van alleen maar in mijn hoofd bezig te zijn. Toen ben ik gaan kijken wat een aanvulling zou kunnen zijn en heb gekozen voor haptotherapie bij Marleen Nissen.

Ik ben er open en eerlijk ingestapt en merkte al meteen tijdens de eerste sessie dat ze mij raakte…ze wist gelijk de vinger op de zere plek te leggen en hoewel er een hoop ‘los kwam’ voelde ik me heel veilig en vertrouwd. Marleen heeft me met een aantal behandelingen weer leren vertrouwen op mijn gevoel. Ik kan nu beter mijn grenzen herkennen en sta veel meer stil bij wat ik voel. De balans in denken en voelen is weer terug.

Het was een hele fijne en positieve ervaring.
RS

oktober 2014

Ik ben bij Marleen terecht gekomen ivm spanningsklachten. Ik had veel last van onrust, nervositeit en sliep slecht. Ook had ik het gevoel dat mijn gevoel en mijn verstand niet met elkaar overeen kwamen.

Door middel van allerlei oefeningen heb ik geleerd om weer te voelen en om nare gevoelens te hanteren. Bovendien heb ik geleerd waar mijn eigen grenzen liggen en welke ruimte ik nodig heb. Dit heeft mij rustiger gemaakt en meer zelfvertrouwen gegeven. Ik ben weer in balans en ervaar nauwelijks nog stressklachten. Zelf had ik dit niet op kunnen lossen.

De goede begeleiding van Marleen heeft me hierbij erg geholpen. O.a. door het kiezen van de juiste oefeningen op het juiste moment, kijkend naar hoe je je op dat moment voelt. Bovendien vertaalde Marleen erg goed mijn gevoel, ze kon precies de vinger op de zere plek leggen en had op het juiste moment de juiste woorden. Dit maakte dat ik haar volledig vertrouwde.
MV

april 2013

Graag wil ik mijn ervaring op de nieuwe website van Marleen plaatsen. Ik kwam met haar in contact via de haptotherapeute waar ik een aantal behandelingen had gehad. Om financiële reden moest ik hier mee stoppen. En ik maakte dus dankbaar gebruik van het aanbod om voor stage door Marleen behandeld te worden.

Door mijn huwelijksproblemen en echtscheiding had ik veel lichamelijke en psychische klachten. Was erg gestrest, kon niet meer bij mijn gevoel komen en had me verhard om de moeilijke tijd door te komen, rugklachten, concentatratiestoornissen, slaapproblemen.

Marleen kwam op mij over als een ervaren therapeute. Ze was erg gedetailleerd en goed in het bundelen van m’n klachten en patronen en wist die tijdens de volgende behandelingen zorgvuldig te koppelen en aan te halen daar waar nodig. En altijd sloeg ze de spijker op de kop. Bij haar in behandeling zijn, gaf me een veilig gevoel. Ze leerde me hoe ik via mijn ademhaling en door haar aanraking, beter in contact kon komen met mezelf en hoe ik daardoor weer beter leerde goed voor mezelf te zorgen en mijn grenzen weer beter te ontdekken en bewaken. Mijn fysieke klachten werden minder. Zij zag ook in een oogopslag als ik binnen kwam hoe het met me ging. In het benoemen daarvan was ze erg bescheiden en vragend.

Wat ik vooral fijn aan haar vond: ondanks het feit dat het een stage was, gaf zij mij nooit het gevoel iets terug te willen van me, bevestiging b.v. Ze was erg zorgvuldig, goed luisterend, rustig en toch daadkrachtig in haar voorstellen waar aan te gaan werken. Ook haar aanrakingen waren veilig , goed, rustgevend, en zeker. Ja ik heb er echt veel aan gehad, en kan me eigenlijk goed voorstellen dat bij veel meer klachten haptotherapie zinvol is. Want zelf geloof ik: dat het lichaam nooit liegt en ook de ingang kan zijn voor verandering.
TvD

mei 2013

Graag wil ik mijn waardering uitspreken over mijn ervaring van haptotherapie bij Marleen Nissen. Sinds een half jaar mag ik nu bij haar in behandeling zijn. Haar kwaliteit is dat ze zelf een integere, empathische persoonlijkheid is en toch een professionele afstand bewaart. Dat zorgde ervoor dat ik snel vertrouwen voelde en me open durfde te stellen. Door de techniek van de haptotherapie en haar veilige nabijheid, krijg ik meer en meer inzicht in mijn problematiek en leer ik voelen, hoe ik andere keuzes kan maken. Het werkt bevrijdend en helend, zoals ik het in andere therapieën nog niet eerder heb ervaren

Ik ben erg blij en dankbaar dat zij op mijn pad is gekomen en wens heel veel mensen toe haar als therapeute te mogen leren kennen.
KH

april 2013

Na een aantal heftige gebeurtenissen in mijn leven merkte ik dat ik in mijn dagelijks leven erg belemmerd werd door vermoeidheid, hyperventilatie en chronische lichamelijke klachten.

Ik besloot dat haptonomie voor mij een juiste keuze was, aangezien ik erg goed ben in het verstandelijk beredeneren en juist meer wilde gaan voelen. Ik had mezelf aangeleerd om mijn gevoelens te negeren en gewoon maar door te gaan. Ik kwam er al vrij snel achter dat ik erg veel ‘in mijn hoofd’ zat en niet goed bij mijn gevoel kon komen. Ik lachte veel lastige dingen weg en besloot dan me ‘eroverheen’ te zetten. Ik had mij tevens grotendeels afgesloten voor belangrijke persoonlijke relaties in mijn leven en vond het moeilijk om mijn gevoelens met anderen te delen. De vraag wat ik nu eigenlijk echt voelde in bepaalde situaties en omstandigheden was voor mij erg moeilijk te beantwoorden. Door de oefeningen en aanraking kan ik steeds beter voelen wat er daadwerkelijk gebeurd in mijn lijf. Ik besef me waar mijn grenzen liggen en dat ik hier in het verleden vaak over heen ben gegaan. We hebben veel persoonlijke relaties onder de loep genomen, hierdoor kon ik oude patronen (h)erkennen en doorbreken. Vervolgens is de stap om het geleerde in de praktijk te brengen minder groot. Ik ben nu beter in staat mijn grenzen te bewaken, ik voel deze tijdig aan en kan hier vervolgens naar handelen door het bijvoorbeeld ook aan anderen aan te geven of op tijd rust te nemen. Ik sta meer stil bij mijn gevoelens en daardoor is er meer sprake van balans in denken en voelen.

De begeleiding van Marleen heb ik als zeer ondersteunend ervaren. Ik voel mij op mijn gemak bij haar en ben daardoor in staat geweest veel dingen met haar te bespreken. Ze heeft een oprecht geïnteresseerde en betrokken houding en een fijn gevoel voor humor! Zij heeft mij op een natuurlijke en prettige wijze in staat gesteld als mens verder te groeien.
Anoniem

Door de haptonomie heb ik mezelf beter leren kennen, letterlijk meer leren voelen en me ook bewust af te vragen: wat voel ik? Met het voelen kwam ik mezelf tegen, confronterend en waardevol. De oefeningen die ik meekreeg naar huis hebben het praktisch en dagelijks gemaakt waardoor ik het geleerde steeds meer zelf in mijn dag en lijf kan brengen en uitbreiden. De begeleiding van Marleen heb ik als betrokken ervaren, ze luistert werkelijk, geïnteresseerd, open, zonder oordeel of invullen en ze kiest en doet de oefeningen met veel zorg.
BR

Haptotherapie heeft mij bewuster gemaakt van mijn gevoelsleven en mij op die manier bijv. geholpen om me door gedrag, reacties en opmerkingen van naasten minder te laten raken.
Waar psychiatrie therapie is voor het hoofd, vind ik haptotherapie therapie voor het hart. Bij mij had de ratio erg de overhand. Bij haptotherapie heb ik kunnen leren deze twee beter in balans te brengen en elkaar op die manier aan te laten vullen. Hierdoor merk ik dat ik zowel minder overgevoelig als minder ongevoelig op reacties reageer, omdat ik beter weet mijn gevoel te doseren.

Marleen

In onze gesprekken vind ik Marleen meelevend, doch kritisch en niet bang een spiegel voor te houden. Ze helpt bijv. te zoeken naar oorsprongen van dingen waarvan ik niet goed weet waar ze vandaan komen en helpt me, door middel van evaluaties van voorvallen, mijn gedrag te sturen in situaties waarin dat gewenst is. Ze is niet bang zich kwetsbaar op te stellen, waardoor ze eerlijk haar onzekerheden en/of beperkingen aan zal geven. Iets wat ik als prettig ervaar.
SvS